Élőcsali

Élőcsali

Tanácsok kereskedőknek

A csontit akár 3-4 hónapig is el lehet tartani stabilan -1,5-0 C-on, maximum 2fok differenciával működő lehetőleg légkeveréses hűtőben. A csontit lefojtott szállítás után fel kell "éleszteni" szobahőmérsékleten, majd ha az összes beindult kb 10% arányban fűrészport, vagy kukoricadarát hozzáadva (pinki inkább 15%) nyitott edényben nem túl vastagon a hűtőbe rakható. A leggyakoribb hiba, hogy nem így tárolják a csontit a boltban. Fűrészpor nélkül a saját nedvességüktől beizzadnak a csontik, és ki is másznak a dobozból. Pinkit azért nem is tart sok bolt mert az még a legkisebb lyukon is kimászik, és reggelre tele lesz a bolt fala pinkivel. Légkeverés hiányában a hűtő egyes részein különböző hőmérsékletek vannak. +5fokban már be tud bábozódni, -3fokon pedig meg tud fagyni a csonti. Sok régi hűtő termosztátja nagyon tág hőmérsékleten szabályoz. Legnagyobb fokozaton lehűt -3 - -4 C-ig, kikapcsol és csak +5 - +6 C-nál kapcsol be. Reggelig általában így meg is fagy.

A másik baj, hogy a csonti ammóniát termel, ami a réz hűtéscsöveket, elpárologtatókat erősen korrodálja. Az újabb hűtőknek jóval vékonyabb falú rézcsövei és elpárologtatói vannak, amit egy-két év alatt átlyukaszt az ammónia, elszökik a gáz és vége jöhet a szerelő. Amennyiben 10liter felett tárol valaki csontit, nyitott dobozban tartva mozgásuk által a csontik hőt termelnek, ellendolgoznak a hűtőnek. Ha a hűtő kis teljesítményű akkor egész egyszerűen nem tudja lehűteni az árut, és megdöglik, vagy bebábozódik. Még a nagyobb teljesítményű hűtőknek is nehezen megy 40 C-ból -1 C-ot csinálni úgy hogy közben belülről is melegedik. Rendszeres nagy mennyiségű tárolás esetén be kell ruházni egy nagyobb teljesítményű, rozsdamentes elpárologtatóval és csövekkel felszerelt légkeveréses hűtőszekrényre, és nem lesz gond akkor se, ha 100liter csontit kell hosszú ideig tartani. Olcsóbb megoldás, egy régi fagyasztóládát szerelővel átalakíttatni, úgy hogy a kívánt hőmérsékleten üzemeljen. Ez egy termosztátcserével és pár ezer forinttal megoldható.

A szúnyoglárvát nem szabadna egy hűtőben tartani a csontival, mivel a termelt ammónia nem tesz jót nekik, és más hőmérsékleten kell tartani. A szúnyog stabil 6-8 fokon légkeverés nélküli csendes elpárologtatóval felszerelt hűtőben tartható. A Magyarországon szedett etetőt még nekünk se sikerül papírba csomagolva egy hétnél tovább eltartani, de néha a 3-4nap is problémás lehet. A sósvízi etető ennél sokkal jobban bírja. Akár két hétig is elvan a hűtőben. Földbe téve számoltak be egy hónapos elő szúnyogról is. Mindkét szúnyognál az a lényeg, hogy nedves legyen az újságpapír, de ne tocsogjon a vízben, és időnkét kicsit meg kell levegőztetni, átforgatni. Az tűzőnél pont fordított a helyzet, mert a hazai tűző akár két hétig is eltartható az etetőszúnyognál leírt módszerrel nejlonzacskóba téve, nagymennyiségű vízben levegőztetővel akár egy hónapig is. Ezért a Magyar tűző strapabírósága és nagyon kemény bőre miatt világhírű a versenyhorgászok körében. Az import tűzőnek egy fajtája nagyon nagyra meg tud nőni, de sajnos mint a nadályok ezek is hamarabb döglenek, és könnyebben kipukkadnak ha nem elég óvatosan tűzzük őket. Gondos tárolás mellett ezek is kibírnak 6-7napot. Szerencsére importtűzőből is van normál méretű kemény bőrű jól eltartható fajta, ha csak tehetjük, ebből hozunk. 8-10napig gond nélkül elvan.

A piócát és a nadályt a kisméretű szállítóedényből át kell rakni nagyobb méretű edénybe, és gyakori vízcserével, szúnyogos hűtőben 6-8fokon 1-4 hétig is el lehet tartani. A nadályt a párzási idő alatt sajnos a leggondosabb tárolással sem lehet tárolni, ilyenkor egymást csipkedik.

A berki gilisztát ha befér, a szúnyogos hűtőben hónapokig is el lehet tartani, ha hetente kicsit meg van spriccelve az iszap. Nem feltétlen igényel hűtést, hűvös helyen is jól elvan hetekig.

A gilisztát is be lehet rakni a szúnyogos hűtőbe, de az is elvan hűtés nélkül akár hónapokig. Az egy lényeg hogy tároláskor, szállításkor ne érje erős napfény, mert úgy fél óra alatt meg tud dögleni az egész.


Tanácsok horgászoknak

Ha valaki előre tudja, hogy versenyre, vagy többnapos pecára készül, amire több csontit, vagy szúnyogot készül vásárolni jelezze erőre a boltosának, hogy ő előre fel tudjon készülni.

A csontit lefojtva kényelmesen lehet szállítani, de ha szállítás közben megmelegszik, utána hiába hűtjük vissza egy része meg fog dögleni. Egy napig lefojtva melegben is elvan, utána kell minimum 2óra, hogy magukhoz térjenek. Tehát ameddig hűtve lehet tartani addig jó lefojtva is, utána inkább ki kell tenni levegős dobozba. Horgászat során feltétlen árnyékba kell tenni, mert nagyon gyorsan meg tudnak főni.

Az etető szúnyoglárvát szállítás és tárolás idején hűtve kell tartani, utána ha hamar földbe kerül biztos, hogy kibírja árnyékban a többnapos pecát.

A tűzőt ha hűtve visszük a vízpartra, azt amiből épp horgászunk hagyhatjuk a papírban is, de akkor gyakran kell nedvesíteni a papírt, de rakhatjuk egy kis tálkába vízbe. A tőzeget lemosva, gyakori vízcserével keményebb bőrül lesz a tűzőknek, könnyebb csalizni. A többi tűzőt addig árnyékban a nejlonban tarthatjuk.

A nadály, pióca, giliszta, berki giliszta hűtve szállítva árnyékban jól elvan, de közvetlen a napra kitéve nagyon gyorsan elpusztul.