Élőcsali

Élőcsali

Pár gondolat a csalikról:

A csontit és a pinkit hetente Olasz és Lengyelországból importáljuk saját, szigetelt, raktérhűtő berendezéssel ellátott furgonokkal. Kint 30kilós zsákokba lefojtva bekerülnek az autóba, és maximum 24óra múlva a hűtőkamránkan van. A csontit és a pinkit is szinte bármilyen színűre tudják festeni, úgy hogy a növekedés stádimában festékkel kevert hússal etetik. Alapból a csonti és a pinki is fehér. Ez így elsőre egyszerűnek tűnik, de sajnos nem az. A külföldi gyártókapacitást sok minden befolyásolja. Ha nem tudnak megfelelő mennyiségű és minőségű húst beszerezni, vagy nyáron nagy melegben, hirtelen lehűlés után nem úgy működnek a legyek ahogy kellene, akkor könnyen előfordulhat hogy csonti nélkül maradhatunk. Erre előrejelzés híján a tapasztalatok alapján kell felkészülni. Sokáig tartó egész Európát érintő kánikula esetén csontihiány tud kialakulni, ami azt jelenti, hogy mindegyik gyárban problémát okoz a gyártás. Volt már rá példa sokszor, régebben, amikor még csak egy-két cég foglalkozott csonti forgalmazással, hogy hetekig nem lehetett itthon csontit kapni. Mi is nehezen tudjuk kezelni a kialakult helyzeteket, de eddig mindig sikerült valahogy. Előre tárolás és jóval költségesebb, távolabbi beszerzőforrások stb., segítségével.

Az etető és tűző szúnyoglárvát Lengyelországból, Ukrajnából, Litvániából, Romániából importáljuk, illletve Magyarországon szedetjük. A szúnyoglárvaellátás a csontinál jóval nehezebb feladat. A gyártásáról nem tudunk, hogy valaki sikerrel végezné, így teljes mértékben ki van téve a természetnek. Pl. egy két méter átmérőjű patakra, ha esik egy nagyobb eső pillanatok alatt egy métert is emelkedhet, és a sodrás elviszi a lárvát iszappal együtt. Természeténél fogva a szúnyoglárvák időnként kikelnek, és kirepülnek, és ott 3-4hétig, amíg az újonnan lerakott peték nem nőnek meg addig nem lehet szedni. A szúnyoglárvát nem lehet hetekig tárolni, mindenféleképpen el kell jusson a végfelhasználóhoz 3-4 nap alatt. Ezért külföldön kedd, Magyarországon szerda az első nap amikor el lehet kezdeni a szedést. A szedő csapat is csak akkor tudja meg, hogy baj van, amikor kiér a vízpartra, ilyenkor, ha gyorsan eljut hozzánk az információ, akkor még jó eséllyel tudunk más csapathoz fordulni, de ilyenkor már eléggé szorít az idő, mivel csütörtökön már sok vidéki boltba indul a terítés. Van több országban jópár beszerző forrásunk, de így is előfordulhat, hogy szúnyog nélkül maradunk. Aki egy forrásra alapoz kevesebb esélye van a biztos ellátásra. Versenyen pedig az ígért, ám be nem szerzett szúnyoggal nem lehet halat fogni. Szúnyoglárvából mi is csak annyit szoktunk betárolni, amit a legnagyobb részben el is tudunk adni, mivel következő héten nem eladható. Ezért mindig kérjük, ha valaki biztosabban akar szúnyoglárvához jutni, rendelje meg a boltosánál, ő megrendeli nálunk és akkor szinte biztos, hogy meglesz. Szúnyoglárvát a fent felsorolt indokok miatt biztosra ígérni nem lehet. Aki 100%-ra mondja, az nem mond igazat!

A piócát Magyarországon szedik, kis patakokból. Mivel ez is természetes élőhelyéről van kiszedve, gyakran előfordul, hogy nem lehet szedni. Ilyenkor még mindig tudunk importálni, ha van rá kereslet. A méretét is a természet, és a növekedés stádiuma határozza meg.

A nadályt Magyarországon is tudják szedni, de tartósan nagy mennyiséget nem tud senki. Ezt Makedóniból és Szerbiából importáljuk. Ők is a természetes élőhelyükről, folyók kövezései alól szedik, így ez is a természetnek van kitéve. Áradáskor és utána nem nagyon lehet szedni. A méretét se mi határozzuk meg, hanem az hogy épp a növekedés melyik szakaszában vannak. A közepes méretű (kb10cm-es) nadályok a legtartósabbak, és szerintem csak a magyar tévhit, hogy csak a legnagyobbakkal lehet halat fogni. Az extra nagyok sajnos igen gyorsan elpusztulnak. Jóval keményebb a bőre, és fürgébben is mozog a horgon mint a pióca.

A berki gilisztát Magyarországon, folyók árterein szedik igen kemény fizikai munkával. Ha tartósan száraz az idő, nincs áradás a folyók mentén akkor sajnos egyáltalán nem lehet szedni. Az ország különböző részein különböző fajták élnek. Egy bizonyos fajta igen nagyra nő, nagyon kedvelt a horgászok körében. Igen kemény a bőre, sokáig bírja a horgon.

A gilisztát Magyarországon sokan tenyésztik exportra is nagy mennyiségen, és nagyon jó minőségen. Így ezzel a csalival van a legkönnyebb dolgunk. Előre tervezhető a gyártás, így elvileg nem lehet gond. Sajnos csak elvileg, mert mivel élő, bármi közbe jöhet. Egy fertőzés, vagy nagyon tartós kánikula nagymértékű pusztulást eredményezhet. Méretét az határozza meg, hogy mekkorára "hízlalják fel". Akár az igen vékony 0,1 tűzőszúnyog méretű gilisztától a 3-4grammos extra vastagig előállítható. Mivel ezekre igen kicsi az igény ezért közepes (0,3-0,6g) és vastag (1-1,8g) használatos. Rendelésre kilós kiszerelésben bármilyen méretű gilisztát be tudunk szerezni.